Om man utgår från Lantmäteriets normalstadgar för samfällighetsförening anges där hur många revisorer föreningen ska ha, både ordinarie och suppleanter. En revisor bör ha kunskaper om föreningsförvaltning och redovisning och vara oberoende av styrelsen. Revisorn behöver för sin funktion vara någon som kan ifrågasätta styrelsens arbete om det skulle behövas.
Det finns inga bestämmelser om hur revisionen ska gå till, det avgör revisorn eller revisorerna. Om revisionen bör ske löpande under året eller om det är tillräckligt att granska handlingarna efter räkenskapsårets slut beror förstås på förhållandena i föreningen.
Hur revisionen än sker ska en revisionsberättelse lämnas till styrelsen inför stämman. Revisionsberättelsen ska styrelsen hålla tillgänglig för medlemmarna och den ska också läggas fram på stämman innan beslut om ansvarsfrihet.
För att neka ansvarsfrihet krävs att en majoritet av de röstberättigade som närvarar på stämman eller en minoritet som ändå består av minst en tiondel av samtliga röstberättigade i föreningen röstar emot ansvarsfrihet. Frågan om ansvarsfrihet anses då också vara en ekonomisk fråga där omröstning ska ske utifrån andelstal, inte huvudtal. I princip kan alltså en röststark medlem rösta emot ansvarsfrihet. Nekad ansvarsfrihet bör inte ”bara” vara ett uttryck för allmänt missnöje (i så fall väljer man en ny styrelse!) utan bör grundas på en avsikt att föra en skadeståndstalan mot styrelsen.
Revisorerna måste inte arbeta tillsammans, är de oense kan de lämna var sin revisionsberättelse. Om en revisor föreslår nekande av ansvarsfrihet måste det tydligt redovisas varför. Det är därefter stämman som avgör frågan, rekommendationen måste inte följas.
Om ansvarsfrihet skulle beviljas utan att väsentliga uppgifter framkommit i årsredovisning, revisionsberättelse eller på något annat sätt kan möjligheten att föra en skadeståndstalan ändå finnas kvar. Dörren för skadeståndstalan är alltså inte helt stängd, men det blir förstås en fråga om vad som framkommit innan beslutet och inte.
Avgår en vald revisor behöver styrelsen underrätta suppleanten om att träda in och utföra uppdraget. Om en revisor inte utfört revisionen finns förstås skäl för föreningsstämman att välja en annan revisor istället.
Om revisionen är ofullständig och en tillräckligt stor andel av medlemmarna anser att den bör vara fullständig för att ansvarsfrihet ska beviljas kan stämman besluta att inte bevilja ansvarsfrihet. Frågan om ansvarsfrihet för perioden får då tas upp på nästa stämma, när läget förhoppningsvis klarnat.